Red velvet tårta!
Mamma fyller år och dagen till ära så bakar jag hennes favorittårta!


Ingredienser:
3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 1/2 dl filmjölk
2 msk röd karamellfärg

Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt sedan vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Rör sedan i karamellfärgen och vispa till en slät smet. Häll i en smord form och grädda i ugnen på 175 grader i 30-40 min eller tills att du kan "dra upp en ren tandpetare" ur tårtan. Låt tråtan svalna något innan man tar ur den ur formen.

Jag delade tårtan på mitten och fyllde den med en smörkräm smaksatt med vanilj, vilket jag även dekorerade tårtan med.
Smörkräm:
200 g smör
350 g florsocker
2 msk mjölk
1-2 tsk vaniljsocker
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mjölken lite i tager och stanna då du tycker att du fått rätt konsistens. Fördela 2/3 till ett jämt lager på tårtbotten och lägg på den andra. VIKTIGT! Tårtan måste svalna helt innan smörkrämen läggs på annars smälter den. Använd resterande smörkräm för att dekorera tårtan.

Kommentarer
Trackback