Chocolate chip cookie cake tårta!
Jag fyller år och tänker prova en alldeles ny ide, nämligen en chocolate chip cookie cake-tårta!

Ingredienser:
2 1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl brun farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
ca 300 g krossad choklad alt. chokladknappar
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Rör ihop alla ingredienser och tryck ut smeten på en väl smord plåt och grädda i ugnen på 180 grader i 15-20 min. Låt kakan svalna något och dela den i 2 och ta ur formen.
Jag fyllde tårtan med smörkräm men vaniljsmak.
Smörkräm:
200 g smör
350 g florsocker
2 msk mjölk
1-2 tsk vaniljsocker
Bred ut 1/2 av smörkrämen på en tårtbotten då tårtan svalnat. Lägg på den andra tårtbotten och använd resterande smörkräm att täcka hela tårtan med. Jag dekorerade tårtan med en marsmallowfondant som jag färgade.
Marsmallowfondant:
150 g marsmallows
1,5 msk kallt vatten
320-400 g florsocker
färg
Ta fram två skålar (en "mikorsäker") och smörj dem med kokosfert. Lägg marsmallowsen i skålen som tål mikro och tillsätt vattnet och häll 320g florsocker i den andra skålen. Smält marsmallowsen i mikron 30 sekunder åt gången och rör mellan varje gång. Sluta då de har smält helt. Häll marsmallowmassan i skålen med florsocker och börja arbeta ihop till en "deg" var beredd på att det kan ta ett tag. Tillsätt mer florsocker om degen känns kladdig. Låt marsmallowfondanten vila en stund i en tätt försluten påse eller i plastfolie.
Bryt av den mängd fondant du vill ha och färga önskad färg. Använd maizenamjöl om du ska kavla ut fondanten för att den inte ska fastna. Man kan även göra figurer och annat av fondanten som senare kommer att stenla något.

Jag hade även minimarsmallows som jag klippte diagonalt och doppade i färgat socker, och satte ihop till 2 blommor.

Red velvet tårta!
Mamma fyller år och dagen till ära så bakar jag hennes favorittårta!


Ingredienser:
3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 1/2 dl filmjölk
2 msk röd karamellfärg

Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt sedan vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Rör sedan i karamellfärgen och vispa till en slät smet. Häll i en smord form och grädda i ugnen på 175 grader i 30-40 min eller tills att du kan "dra upp en ren tandpetare" ur tårtan. Låt tråtan svalna något innan man tar ur den ur formen.

Jag delade tårtan på mitten och fyllde den med en smörkräm smaksatt med vanilj, vilket jag även dekorerade tårtan med.
Smörkräm:
200 g smör
350 g florsocker
2 msk mjölk
1-2 tsk vaniljsocker
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mjölken lite i tager och stanna då du tycker att du fått rätt konsistens. Fördela 2/3 till ett jämt lager på tårtbotten och lägg på den andra. VIKTIGT! Tårtan måste svalna helt innan smörkrämen läggs på annars smälter den. Använd resterande smörkräm för att dekorera tårtan.
