Tomatsoppa!
Sugen på soppa idag och så blev det! Det står att receptet är till 4 pers, men jag ville att soppan skulle bli lite krämig och lät den koka längre än vad det stod så det räckte till tre personer!
4 (3) pers
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
500 g passerade tomater
2 köttbuljongtärningar
5 dl vatten
1 dl grädde
1 nypa salt
1 krm cayennepeppar
500 g räkor (räcker med 300 g)
chilipulver
1 kruka basilika
ev.bröd
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkor och chilipulver och låt skjuda i 5 min. jag lät det koka i ca 10 min. Salta och peppra.
Pudra räkorna i chilipulver och strö dem över soppan. För att piffa upp det lite kan man trä dem på ett grillspett och "hänga" räkorna över tallriken!
Ev. Servera med bröd.
Recept taget ifrån Mat Magasinet.
Lax med stuvad spenat
Fick order ifrån mamma att hon ville ha lax till middag och då var det bara att lyda. Jag hittade ett recept på lax som såg ut att vara enkelt och gott (eftersom jag vill prova nya recept, då jag tröttat på de "vanliga" som vi brukar laga). Det går utmärkt att äta med kokt potatis, pasta eller bara en sallad.
4 pers
700 g lax i hel bit eller 4 redan uppskurna bitar
2 tsk salt
malen vitpeppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja (till stekning)
200 g färsk spenat
1 dl hackad persilja (jag använde mig av 30 g fryst persilja)
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
salt, peppar
ev. 1/2 dl rosta pistagemandlar
potatis, pasta...
Börja med att dela upp laxen i portionsbitar om det är en filé, lägg dom sedan i en ungssäker form. Krydda med vitpeppar.
Skala löken och vitlöken och hacka fint och fräs sedan i olja. Blanda ner spenaten och låt den bara precis mjukna. Rör ner persiljan och häll på grädde. Låt koka ihop några minuter och tillsätt sedan parmesanen och krydda med salt och peppar.
Fördela spenatstuvningen över laxen och gratinera i ugnen i ca 20 minuter. Strö sedan över pistagemandlar. Servera med valfritt tillbehör, jag valde att koka pasta och tillsätta lite pesto, supergott!
Ursäkta dålig bild, med gott var det!
Recept taget ifrån tidningen Mat Magasinet.
Vegetarisk lasagne
Läste tidningen Mat Magasinet och fastnade för en vegetarisk lasagne, jag har aldrig ätit det förr så jag valde att prova. Det var verkligen inget misstag, den blev otroligt god!! Rekommenderas!
4 pers
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
300-500 g färska champinjoner
1/2-1 kruka färsk basilika
1 burk krossade tomater (400 g)
oregano
1 tsk örtsalt
salt, peppar
1 stor squash (jag använde 1 liten aubergine och 1 liten zucchini(=squash)
8-10 lasagneplattor
150-200 g fetaost
ev. 50 g pumpafrön
Sätt ungnen på 225 grader.
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Skiva champinjonerna och fräs dem en stund i pannan. Hacka basilikan fint. Tillsätt krossade tomater, basilika, oregano och örtsalt. Smaka av med salt och peppar.
Skiva zucchinin till långa remsor. Gör samma med auberginen om du väljer att ha det. Varva zucchinin, svampröran (och auberginen) med lasagneplattorna i en ungssäker form och avsluta med smulad fetaost. Jag öppnade förpackningen och smulade osten i förpackningen och hällde sedan över lasagnen, bra tips om man inte vill bli kladdig :) Jag kryddade lasagnen med peppar och en starkare krydda efter att jag tillsatt osten.
In med lasagnen i ugnen i ca 25 min. Om man vill ha pumpafrön, rosta fröna och strö över lasagnen när den är färdig! Serveras gärna med en god sallad!
Serveras gärna med en god sallad!
Måndagsmat!
Hittade ett recept i tidningen Mat Magasinet som såg gott ut! Jag lagade en nyttig bulgursallad med räkor och limesås :)
4 pers
500 g räkor (oskalade eller skalade)
2-3 dl bulgur alt. couscous
2 avocado
Koriander
1 stor mango eller 2 små
1 rödlök
70 g (en påse) rucola
Dressing:
1 röd chili
3-4 lime, saften
1/2 lime, skalet
1 dl olivolja
salt, peppar och en nypa socker
Limesås:
2 dl turkisk yoghurt alt gräddfil
1 tsk limesaft
1/2 tsk skal från lime
salt, peppar
ev. lite honung
Om man valde oskalade räkor ska de skalas. Koka bulgur eller couscous enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna.
Pressa lime i en skål och blanda med olivolja, limeskal, salt, peppar och socker. Hacka ner chillin.
Skala och skär mango och avocado i centimeterstora kuber. Skala och skiva rödlöken. Lägg allt i en skål och tillsätt dressingen. Blanda ner rucolan, räkorna och bulgur. Hacka koriander och blanda ner.
Blanda limesåsen och servera tillsammans med salladen.
Fynd
Jag var på Dollarstore och hittade färgat socker som man kan använda som dekoration på cupcakes och annat :)
Det bästa var att det bara kostade mig 20:-! Burken är uppdelad i 4 sektioner och innehåller 4 olika färger, mycket lämpligt :) Det fanns även andra sorter som innehöll strössel och annat roligt, de kostar också 20:-
Kolapaj med pecannötter
Jag provade att göra Leilas Kolapaj med pecannötter. Leila är min favirit inom bakning, jag vet inte varför men hon har en tendens att baka mycket amerikanskt, och etfersom jag är amerikan så är det roligt! Jag tyckte att pajen såg otroligt god ut på bild och jag bestämde mig för att testa.
Kolasås:
1 vanilgstång
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 msk honung
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör
Mördeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
0,25 flosocker
1 ägg
Dekoration:
Pecannötter
Alt vaniljglass
Börja med att gör kolasåsen: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Man kan lägga i vaniljstången under skjudningen om man vill, men kom då ihåg att plocka ur den!
Låt kolasåsen skjuda i ca en timme, gör ett kulprov om du blir osäker. När det är klart blanda i smöret klickvis.

Under tiden kolasåsen skjuder bör man baka mördegen, det går även bra att göra en havrebotten. Nyp ihop smör, florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget precis när degen går ihop. Blanda i ägget, knåda inte utan nyp in ägget i degen och sluta när ägget precis gått in i degen! Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader efter ca 20 min
Ta ut degen efter ca 30 min och tryck ut den i pajformen. Förgrädda pajdegen i ugnen i 10 min.

När kolasåsen är klar häll i såsen i formen och häll i pecannötterna. Det var slut på pecannötter i affären så jag tog valnötter istället och det gick minst lika bra! Låt pajen stelna i kylen en stund.

När pajen är klar njut och ät den som det är, eller gör som jag. Jag köpte vaniljgalss och hade på innan servering, jättegott!


Välkommen till min nya blogg!
Här kommer ni att få ta del av det jag lagar och bakar! Jag tycker om att experimentera mig fram och testa nya saker. Låt er inspireras av mina recept och bilder!