Kolapaj med pecannötter

Jag provade att göra Leilas Kolapaj med pecannötter. Leila är min favirit inom bakning, jag vet inte varför men hon har en tendens att baka mycket amerikanskt, och etfersom jag är amerikan så är det roligt! Jag tyckte att pajen såg otroligt god ut på bild och jag bestämde mig för att testa.

Kolasås:
1 vanilgstång
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 msk honung
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör
Mördeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
0,25 flosocker
1 ägg
Dekoration:
Pecannötter
Alt vaniljglass
Börja med att gör kolasåsen: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Man kan lägga i vaniljstången under skjudningen om man vill, men kom då ihåg att plocka ur den!
Låt kolasåsen skjuda i ca en timme, gör ett kulprov om du blir osäker. När det är klart blanda i smöret klickvis.

 

Under tiden kolasåsen skjuder bör man baka mördegen, det går även bra att göra en havrebotten. Nyp ihop smör, florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget precis när degen går ihop. Blanda i ägget, knåda inte utan nyp in ägget i degen och sluta när ägget precis gått in i degen! Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader efter ca 20 min

Ta ut degen efter ca 30 min och tryck ut den i pajformen. Förgrädda pajdegen i ugnen i 10 min.

 

När kolasåsen är klar häll i såsen i formen och häll i pecannötterna. Det var slut på pecannötter i affären så jag tog valnötter istället och det gick minst lika bra! Låt pajen stelna i kylen en stund.

 

 

När pajen är klar njut och ät den som det är, eller gör som jag. Jag köpte vaniljgalss och hade på innan servering, jättegott!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0